Serowa zapiekanka z quinoą i brokułami

Składniki: 
  • 1 szklanka nieugotowanej quinoi
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 20 dag mozzarelli, tartej
  • 3-4 łyżki parmezanu, tartego
  • 1 surowy brokuł
  • szczypiorek, posiekany
Przygotowanie: 
  1. Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki. Podgotuj na parze przez ok. 7 minut (brokuł nie powinien być zbyt rozgotowany - pamiętaj, że musisz go jeszcze upiec). Delikatnie posól.
  2. W garnuszku wymieszaj bulion warzywny, pesto i mąkę kukurydzianą. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  3. Na blaszkę (najlepiej silikonową) wsyp quinoę. Zalej bulionem.
  4. Szpinak umyj i osusz. Wrzuć do zapiekanki. Delikatnie przemieszaj.
  5. Całość posyp parmezanem i ok. 3/4 mozzarelli.
  6. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 30 minut (jeśli ser za bardzo się zrumieni, w trakcie pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową albo pokrywką).
  7. Po tym czasie do naczynia wrzuć brokuły. Wymieszaj. Posyp resztą mozzarelli. Zapiekaj przez kolejne 7-10 minut (aż ser się rozpuści).
  8. Podawaj od razu.
Wskazówki: 
  • Do zapiekanki możesz dodać więcej quinoi i odpowiednio więcej rosołu (na 1 porcję quinoi musisz dodać 2 porcje rosołu).
Żródło przepisu: 
up
120 users have voted.