Składniki:
- 1 szklanka nieugotowanej quinoi
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka zielonego pesto
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 garści świeżego szpinaku
- 20 dag mozzarelli, tartej
- 3-4 łyżki parmezanu, tartego
- 1 surowy brokuł
- szczypiorek, posiekany
Przygotowanie:
- Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki. Podgotuj na parze przez ok. 7 minut (brokuł nie powinien być zbyt rozgotowany - pamiętaj, że musisz go jeszcze upiec). Delikatnie posól.
- W garnuszku wymieszaj bulion warzywny, pesto i mąkę kukurydzianą. Zagotuj i zdejmij z ognia.
- Na blaszkę (najlepiej silikonową) wsyp quinoę. Zalej bulionem.
- Szpinak umyj i osusz. Wrzuć do zapiekanki. Delikatnie przemieszaj.
- Całość posyp parmezanem i ok. 3/4 mozzarelli.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 30 minut (jeśli ser za bardzo się zrumieni, w trakcie pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową albo pokrywką).
- Po tym czasie do naczynia wrzuć brokuły. Wymieszaj. Posyp resztą mozzarelli. Zapiekaj przez kolejne 7-10 minut (aż ser się rozpuści).
- Podawaj od razu.
Wskazówki:
- Do zapiekanki możesz dodać więcej quinoi i odpowiednio więcej rosołu (na 1 porcję quinoi musisz dodać 2 porcje rosołu).
Żródło przepisu:
0
Skomentuj