- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 433 wyświetleń
![Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z kozim serem](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Aromatyczna-zapiekanka-ziemniaczana-z-kozim-serem-1232x600.png)
![Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z kozim serem](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Aromatyczna-zapiekanka-ziemniaczana-z-kozim-serem.png)
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- sól
- 2 cebule
- 125 g szynki swojskiej
- 1-2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 300 g sera koziego w kawałku
- pieprz
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.
- Połowę sera koziego zetrzyj na tarce, a drugą połowę pokrój w grube plastry.
- Cebule obierz, posiekaj, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty. Dodajemy wino, bulion i zagotuj. Wymieszaj ze startym kozim serem i dopraw do smaku.
- Ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki.
- Połowę ziemniaków ułóż w płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Rozprowadź na nich masę z szynki i sera, a następnie przykryj pozostałymi plasterkami ziemniaków.
- Obłóż plastrami sera koziego i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
Wskazówki:
- Możesz podać z sałatką z rukoli.
Żródło przepisu:
Mniam
Składniki
Może Ci także zasmakować
![Żeberka w sosie miodowo-musztardowym](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Zeberka-w-sosie-miodowo-musztardowym-260x286.jpg)
![Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/pstrag-zapiekany-kasza-260x286.jpg)
![Pierogi leniwe z sosem truskawkowym](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Pierogi-leniwe-z-sosem-truskawkowym-260x286.jpg)
![Leniwe pierogi – klasyka polskiej kuchni](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Leniwe-pierogi-260x286.jpg)