- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 518 wyświetleń
![Kotlet z piersi kurczaka w panierce](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Kotlet-z-piersi-kurczaka-w-panierce-1232x600.png)
![Kotlet z piersi kurczaka w panierce](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Kotlet-z-piersi-kurczaka-w-panierce.png)
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka słodka (w proszku)
- przyprawa do grilla (Kamis)
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka roztłucz na grubość ok. 3-5 mm.
- W miseczce roztrzep jajka z przyprawami.
- Na płaski talerz wysyp sporo bułki tartej.
- Każdą pierś kurczaka panieruj kolejno w: bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej. (Za drugim razem mocno dociśnij bułkę tartą – ma powstać zwarta, dość gruba panierka).
- Smaż na rozgrzanym smalcu lub innym tłuszczu z obu stron.
Wskazówki:
- Pierś kurczaka możesz rozbijać przez folię (np. woreczek, reklamówkę) – dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do tłuczka.
Mniam
Dobrze przyprawiona panierka to połowa sukcesu w przypadku tego dania. Dobór przypraw jest dość dowolny – w naszej panierce obowiązkowo musi się znaleźć przyprawa grillowa Kamisa (klasyczna) i sproszkowana słodka papryka. Wszystkie szczegóły znajdują się w przepisie. Jako dodatek polecamy warzywa gotowane na parze.
Składniki
Może Ci także zasmakować
![Żeberka w sosie miodowo-musztardowym](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Zeberka-w-sosie-miodowo-musztardowym-260x286.jpg)
![Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/pstrag-zapiekany-kasza-260x286.jpg)
![Pierogi leniwe z sosem truskawkowym](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Pierogi-leniwe-z-sosem-truskawkowym-260x286.jpg)
![Leniwe pierogi – klasyka polskiej kuchni](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Leniwe-pierogi-260x286.jpg)