- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 649 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka słodka (w proszku)
- przyprawa do grilla (Kamis)
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka roztłucz na grubość ok. 3-5 mm.
- W miseczce roztrzep jajka z przyprawami.
- Na płaski talerz wysyp sporo bułki tartej.
- Każdą pierś kurczaka panieruj kolejno w: bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej. (Za drugim razem mocno dociśnij bułkę tartą – ma powstać zwarta, dość gruba panierka).
- Smaż na rozgrzanym smalcu lub innym tłuszczu z obu stron.
Wskazówki:
- Pierś kurczaka możesz rozbijać przez folię (np. woreczek, reklamówkę) – dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do tłuczka.
Mniam
Dobrze przyprawiona panierka to połowa sukcesu w przypadku tego dania. Dobór przypraw jest dość dowolny – w naszej panierce obowiązkowo musi się znaleźć przyprawa grillowa Kamisa (klasyczna) i sproszkowana słodka papryka. Wszystkie szczegóły znajdują się w przepisie. Jako dodatek polecamy warzywa gotowane na parze.