Kuchenne Przygody

Zupa gulaszowa

przepis na zupę gulaszową
przepis na zupę gulaszową
  • Przygotowanie
    15-20 min
  • Gotowanie
    ok. 90 min
  • Porcje
    4
  • Rozmiar porcji
    duży talerz

Zima jest idealną porą roku, aby rozkoszować się smakiem rozgrzewających zup. Taką propozycją jest niewątpliwie zupa gulaszowa. To węgierskie danie, które określane jest mianem bogracz, zyskało popularność praktycznie na całym świecie. Co ciekawe, wcześniej zupa gulaszowa była przygotowywana tradycyjnie przez pasterzy wypasających owce w XIX wieku. Przygotowywano ją bezpośrednio nad ogniskiem, wykorzystując do tego celu kotły. Zupa gulaszowa w pierwotnej wersji składała się z dużej ilości mięsa, papryki, a także cebuli. Natomiast z czasem dodawano do niej również inne składniki, a szczególnie skupiano się na dość pikantnych przyprawach, dzięki czemu zupa ta doskonale rozgrzewa i syci.

Składniki

    Wskazówki

    Świetnie byłoby przyrządzić zupę gulaszową w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Jednak przygotujesz to sycące danie również we własnej kuchni. Aby uzyskać głęboki i bardzo wyraźny smak, a także kawałki mięsa rozpadające się w ustach, potrzebny jest czas. Nastaw się na to, że im dłużej zupa gulaszowa będzie “na ogniu” tym lepiej. Minimalny czas gotowania bograczu w kuchennych warunkach to 1,5 h. Dlatego mniej cierpliwi również mogą cieszyć się smakiem doskonałej zupy gulaszowej.

    Krok 1

    W dużym garnku najlepiej z grubym dnem rozgrzej ok. 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z pokrojoną cebulę w średnią kostkę. Podsmażaj przez ok. 2-3 minuty, aż cebula ładnie się zeszkli. Następnie dodaj do garnka pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe. Cały czas mieszając mięso, dodaj wszystkie przyprawy. Aby mięso było miękkie, warto je posolić na ok. 1 godz. przed smażeniem.

    Krok 2

    Do dotychczasowych składników dodaj bulion mięsny. Mięso gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godz. na średnim ogniu, pamiętając o tym, aby co jakiś czas przemieszać składniki w garnku.

    Krok 3

    Pieczarki dokładnie umyj i w razie konieczności przekrój na pół. Bardzo efektownie w zupie gulaszowej wyglądają nieduże, ale całe pieczarki. Możesz też pokroić na plasterki, zachowując kapelusze wraz z nogami. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z papryki pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie paski o długości ok. 1-2 cm. Pomidory pokrój w dość dużą kostkę. Jeśli przeszkadzają Ci skórki, możesz je wcześniej sparzyć i obrać.

    Krok 4

    Wszystkie wcześniej przygotowane warzywa wraz z przecierem pomidorowym dodaj do garnka. Jeżeli jest konieczność, należy dolać nieco wody, ale nie więcej niż nieco ponad poziom mięsa z warzywami. Zupa gulaszowa wyjdzie wyśmienita, jeżeli będzie bardzo gęsta. Pamiętając o częstym mieszaniu, aby składniki się nie przypaliły, gotuj zupę jeszcze przez ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

    Krok 5

    Na sam koniec do gotującej się zupy, warto dodać jeszcze sól i pieprz do smaku. Jeżeli lubisz bardziej pikantne dania, to możesz dodać więcej pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, a także więcej ostrej papryki. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje po solidnym podgrzaniu. Idealnie będzie smakować z chrupiącym pieczywem. Zupę możesz również tuż przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review