- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Ziemniaki:
- 3-4 bataty, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
- 1 łyżeczka cynamonu
Zupa:
- 1 łyżka oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
- 1 cebula, posiekana
- sól
- pieprz
- łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 szklanki rosołu warzywnego
Jogurt
- 1 mały jogurt naturalny
- skórka z 1 niedużej cytryny
- ewentualnie natka pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Ziemniaki wymieszaj z olejem i cynamonem, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20-25 minut albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie w garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przypraw solą i pieprzem i smaż często mieszając, aż cebula będzie szklista (ok. 10 minut).
- Dodaj czosnek, imbir, curry i pieprz cayenne. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj bataty i rosół, wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
- Zmiksuj ugotowane warzywa. Zupa powinna być dość gęsta. Przypraw do smaku.
- Jogurt naturalny wymieszaj ze startą skórką z cytryny, przypraw solą.
- Podawaj z niedużych miseczkach z kroplą jogurtu cytrynowego i ewentualnie natką pietruszki.
Wskazówki:
- Nie przesadzaj z cytryną w jogurcie – łatwo przedobrzyć i jogurt może wyjść zbyt kwaśny.
Żródło przepisu:
Mniam