Kuchenne Przygody

Przepisy

  • 2023-03-30

Placuszki jaglane z dynią – pyszne i zdrowe śniadanie

Składniki: 200-250g dyni sól 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika

Składniki:  3 bataty sól pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka suszonego tymianku Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Drożdżowa chałka

Składniki:  zaczyn drożdżowy: 50 g drożdży 3,5 łyżki cukru 1 szklanka mleka 25 dag mąki ciasto: 75 dag mąki 1

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Muffinki bananowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

Składniki:  2 dojrzałe banany, rozgniecione 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/3 mleka sojowego albo migdałowego 1/2 szklanki brązowego cukru 2

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Soczewica amore mio

Składniki:  2 szklanki brązowej soczewicy 2 czerwone cebule 10 sztuk suszonych pomidorów 80 g gorgonzoli albo lazura 1 ząbek czosnku

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Jajecznica z pieca według przepisu mojej Babci

Składniki:  5 jajek 5 łyżek mąki mleko 1/2 łyżeczki soli soda Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzej do ok. 200 stopni. Wszystkie składniki

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Makaron z zapiekanymi szparagami, pomidorkami i serem kozim

Składniki:  2 szklanki nieugotowanego makaronu penne (rurki) wiązka zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy z oliwek sól

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Sałatka z burakami i grzankami z kozim serem

Składniki:  2 ugotowane buraki  główka sałaty frise (lub sałaty strzępiastej) 2 garście roszponki  2 cykorie  12 kromek bagietki  masło lub

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Zupa curry

Składniki:  3 szklanki bulionu warzywnego 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, groszek, marchewka) 1-2

Czytaj dalej
  • 2023-03-30

Warzywa stir-fry z imbirem i czosnkiem

Składniki:  2 łyżki oleju 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki startego, świeżego imbiru 1 brokuł 2 papryki 1 cebula 1 marchewka

Czytaj dalej